вторник, 24 януари 2012 г.

Чували ли сте за управление на данни или data governance?

Предполагам, като видите управление на данни може да се замислите първоначално. И е нормално и на мен не ми вдъхва кой знае какво доверие, но ако ви кажа че става въпрос за стратегии и бизнес правила, които са свързани с управление на данните ви, за по - добро управление на фирмата или организацията, които използват или разполагат с огромно количество данни има вероятност да прочетете и по - надолу статията.:) 

Искам да отбележа, че някои термини нямат превод или не могът да се преведът смислено на български език и ми се налага да цитирам оригиналните им названия. 

Data governance (DG) или управление на данните (УД) не е някакво софтуерно или хардуерно решение на даден проблем, а е метод или по - точно казано стратегия, която изпълнява и документира бизнес правилата, контролирайки данните на организацията ви. 
УД се отнася изцяло за надеждността, сигурността, използваемостта на данните използвани в дадено предприятие или организация.
Както при проектирането на всяка стратегия или правило и при управлението на данни (УД) се съставя план за работа, вземане на решения и т.н. Различното е, обаче че при УД се съставят така наречените "работни процеси". 
УД процеси могат да бъдат афтоматизирани, използвайки информационните услуги изградени на базата на работния поток и разположени върху платформата за управление на данните.
Основните ключовите процеси са както следват:
  • процес за определяне на данните
  • процес за моделиране на данните 
  • процес за проучване (изследване) на данните
  • процес за картографиране (разпределяне) на данните
  • процес за анализиране на данните и създаване на профил
  • процес за качеството на данните
  • процес за обединяване (сглобяване) на данните
  • процес за обогатяване на данните
  • процес за осигуряване (провизиране) на данните
  • процес за управление (мониторинг) на данните
Първите 5 процеса са нужни за изграждането на добра стратегия при управлението на данни (DG). Тези процеси могат да бъдат афтоматизиране за платформата на DG.


По - горе споменатите процеси могат да бъдат групирани на пет категории, които формират кръг или цикъл с непрекъснато развиваща се методология.

Ето ви и една картинка :)

Methodology for data governance

Разглеждайки всяка стъпка поотделно може да се види в таблицата по - долу, че всеки процес асоциира с един или няколко процеса за управление на данни (data governance processes).










                                                            Модел на УД (DG)


Забележете, че "дефиниране" (Define) и "проучване" (Explorer) стъпките не са свързани с автоматизираните процеси ( runtime processes), понеже е необходима хората да дефинират enterprise master, transaction and metric данни, използвайки бизнес речника  "an enterprise shared business vocabulary" (SBV). 


Важна роля имат и участниците отговорни за управлението на данни DG : DG спонсорите, DG водещ, DG мениджърите, DG бизнес стюардите, информационните стюарди и собствениците на данни.
                            
                         Участници

                        

Executive sponsor (Изпълнителният спонсор) - Назначаването на СХО- ниво на изпълнителната власт като изпълнителен спонсор осигурява най - голям шанс за осиновяването на предприятието. Главните финансови служители, често приемат тази роля откакто техните организации/предприятия имат много данни задвижени от отчетност, планиране и спазване на перспективите. Главният маркетинг служител поема "юздите", когато данните ориентирани към клиентите са най - критичните активи , които са трудно за управление. Но изграждането на консенсус относно функционалнни и бизнес функции е предизвикателство. Все повече доказателства предполагат, че главните рискови служители приемат това предизвикателсво, откакто няколко бизнес и ИТ мениджъри се противопоставят инициативи с мандат от корпоративен операционен риск и фирмени политики.
Program driver (Ръководител на програмата) -  представлява вашият център/хъб за управление на данни, което представлява изключителна важна роля от всички останали. Цялата комуникация, кординация, управление на промените по дадения проект и ескалацията идва/достига с/чрез този екип или човек. Приеманатето или воденето на тази роля изисква повече от способността за управление на даден проект/план. Ръководителя на програмата трябва да бъде основната връзка между бизнес и ИТ страните и да спечели/има доверието и на двете страни.
Business stewars (Бизнес стюарди) - бизнес стюардите са вашата обектните експерти.Те разбират както от стратегическите приоритети така и от тактическите процеси, които карат вашия бизнес и използваните данни за подръжка.Това е предизвикателна роля на екипа, тъй като изисква някой, който разбира подробно изискванията на крайните потребители на приложения за управление на информацията, също така, който добре разбира техническите термини, за да комуникира ефетивно с ИТ архитектите, и който е старши, за да бъде доверен пълномощник за вземане на решения за изпълнителен ръководител на бизнеса им.
IT stewards (ИТ стюарди) - ИТ стюардите представляват системи, които поддържат вашия приток на данни от изходните системи като например кол център, електронна търговия и автоматизирани инстументи, чрез интеграцията на данни и мидълъер инфраструктура, които консумират и доставят информация/ данни. ИТ стюардите са отговорни за превръщането/превеждането на бизнес политиките и дефинициите, създадени от бизнес стюардите, в технически изисквания, които ще бъдат използвани от ИТ разработчиците и дизайнерите в рамките на приложението. Приемайки тази роля, на ниво ИТ специалист - архитект със силни комуникативни умения, ще отговори на тези нужди/ критерии.


Това са роли, а не работни титли. :) Много често data governance и stewardship ролите могат да бъдат умерена част от общите отговорности на тези служители, лицата, които споделят тези роли във вашия бизнес и ИТ стюардите - ще бъдат разпределени в цялата организация (вж. Фиг. 2 и Фиг. 4) . За да се гарантира, че тези роли се изпълняват ефективно, включващи поддръжка (stewardship) и управление на данните (data governance) отговорностите като част от индивидуалните оценки на екипа.
Ролите на Управление на данните отвъд организацията


Миналото десетилетие се е променило разбирането на учените или потребилете за данните.  Понеже данните не обхващат само потребителите на някакво предприятие, но и самото предприятие.Търсенето на тези крос - функционални и крос - архитектурни зависимости принуждават бизнес и ИТ лидерите за първи път да разберат зависимостите и противоречивите възприятия за стойността на данните. Много или повечето мениджъри разчитат на управлението на данните за да намалят тези конфликти или противоречия. Следващата фигура го показва това.



Форестър определя управлението на данните като:

" Процесът, чрез който една организая формализира поверителното задължение за управлението на активи на данни е от решаващо значение за нейния успех"
  
Обърнете внимание на думата "поверително или доверено лице". В правния речник на Блак определя поверителните отношения като " най - високия стандарт за задължение/дълг, наложено от закона" , което изисква голямо доверие и увереност както и висока степен на добросъвестност.

Докато вашата организация признае, че за една/дадена програма за управление на данни са необходими дългосрочни инвестиции и подкрепа, малко вероятно, е програмата да даде изискваните резултати.  




Както в началото споменах, управлението на данните е свързано също и с управление на качеството на данните, но преди това искам да отбележа, че  от своя страна управлението на качеството на данните е свързано със самото качество на данни, и чак след това с почистването на самите данни :) малко е объркано, мисля че, но няма как :)
В следващата публикация ще се опитам да обясня какво е управлението на качеството на данните и самото качество, което е подраздел на управление на качеството на данните...

 





Няма коментари:

Публикуване на коментар